Update 02-04-2025
Sinds kort mag uw energieleverancier terugleverkosten vragen als u zonnepanelen heeft. Ook gaat de salderingsregeling stoppen. Het voordeel op uw energierekening wordt daardoor kleiner. Welke gevolgen dit heeft, leest u hier.
Waarom plaatst deltaWonen eigenlijk zonnepanelen op huurwoningen?
Dat doen we omdat zonne-energie zorgt voor minder CO2-uitstoot ten opzichte van stroom die wordt gemaakt in elektriciteitscentrales. Het is dus beter voor het klimaat. Ook willen we dat onze huurders kunnen wonen in kwalitatief goede woningen die voor lange tijd comfortabel gebruikt kunnen worden. Zonnepanelen zijn daar een goed middel voor. We doen het bovendien omdat de Nederlandse overheid dit van ons wil. Die heeft woningcorporaties opgedragen om alle sociale huurwoningen te verduurzamen om het comfort voor huurders te vergroten en energielasten voor huurders te verlagen. Het verduurzamen van sociale huurwoningen is daarnaast noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen die de Nederlandse overheid heeft vastgelegd in de wet.
Waarom betaal ik terugleverkosten aan mijn energieleverancier?
In de zomer wekken je zonnepanelen veel stroom op. Deze stroom gebruik je vaak niet allemaal direct. Het teveel aan stroom lever je terug aan het elektriciteitsnet. Doordat er in de zomer veel wordt teruggeleverd, is stroom op dat moment vaak heel goedkoop. Hierdoor krijgt je energieleverancier er weinig geld voor. In de winter is stroom duurder doordat er minder aanbod is. Dit kost het energiebedrijf geld. Daarom brengen bijna alle energiebedrijven in Nederland kosten in rekening voor het terugleveren van stroom. Dit heten terugleverkosten. Deze ontwikkeling was helaas niet te voorzien toen woningcorporaties begonnen met het aanleggen van zonnepanelen.
Wat is het verschil tussen terugleverkosten en een terugleververgoeding?
Terugleverkosten zijn de kosten die je energieleverancier in rekening brengt wanneer je zonnestroom teruglevert aan het net. Lever je over een heel jaar méér stroom terug dan je zelf verbruikt, dan is dat een voordeel voor je energieleverancier. Daarom is je leverancier verplicht jou een redelijke terugleververgoeding geven. Je energieleverancier bepaalt zelf het bedrag. Als je elk jaar meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, is het slim om goed te kijken welke energiemaatschappij de hoogste terugleververgoeding geeft en waar de terugleverkosten het laagste zijn.
Wat houdt de salderingsregeling in?
De salderingsregeling betekent: de stroom die u zelf opwekt, kunt u verrekenen met de stroom die u gebruikt. Hierdoor betaalt u minder voor uw energieverbruik. In de zomer is er veel zon en wekken je zonnepanelen veel stroom op. In de winter is er meer bewolking en wekken je zonnepanelen dus minder stroom op. Alle stroom die je opwerkt én op dat moment niet gebruikt, lever je terug aan het stroomnet. Deze stroom kun je op een later moment – als je zonnepanelen geen of te weinig stroom opwekken – zonder kosten gebruiken.
Een voorbeeld: jouw huishouden levert in de zomer 2.500 kilowattuur (kWh) stroom terug aan het stroomnet. Hierdoor mag je in de winter 2.500 kWh stroom gebruiken zonder hiervoor te betalen. Zonnepanelen zijn hierdoor op dit moment voor huurders bijna altijd voordelig.
Wat gebeurt er als over 2 jaar de salderingsregeling stopt?
Het kabinet heeft aangekondigd dat de salderingsregeling stopt vanaf 1 januari 2027. De stroom die je niet gebruikt op het moment dat deze wordt opgewekt, kan je dan niet meer op een later moment gebruiken. Het kabinet heeft gezegd in de wet te willen regelen dat energiemaatschappijen vanaf dan geen of veel minder kosten aan je mogen berekenen voor het terugleveren van stroom. Hoe deze regeling eruit gaat zien en wat de financiële gevolgen zijn voor huurders is nog niet helemaal bekend. Daarover wordt nog druk gepraat door politieke partijen en huurdersbelangenorganisaties. Zodra wij meer weten laten we dit aan je weten. We volgen de ontwikkelingen op de voet. De komende twee jaar blijft de regeling nog gewoon gelden en heb je in elk geval nog zeker voordeel van de zonnepanelen.
Ook als u servicekosten betaalt, blijven zonnepanelen voordelig
Als huurder kunt u via deltaWonen zonnepanelen laten installeren. De kosten hiervan worden omgerekend naar een maandelijkse bijdrage. Dit noemen we servicekosten. Deze kosten kunnen niet veranderen, ook niet als de prijs van zonnepanelen daalt. U betaalt voor de investering op het moment van installatie. Het voordeel op uw energierekening wordt iets minder, maar uw energierekening is nog steeds lager dan zonder zonnepanelen.
Kan deltaWonen mijn zonnepanelen verwijderen of de servicekosten verlagen?
Nee, dit kan niet. Wij hebben veel geld geïnvesteerd in de aankoop en installatie van je zonnepanelen en ze dragen bij aan jouw wooncomfort en een beter klimaat. De servicekosten zijn er onder meer om zonnepanelen te kunnen herstellen of vervangen als ze stuk zijn.
Schakel uw zonnepanelen niet zelf uit!
Schakel uw zonnepanelen niet zelf uit, dit kan gevaarlijk zijn en schade veroorzaken. Neem bij twijfels contact op met deltaWonen.
NOM-woning en terugleverkosten: hoe zit dat?
Woont u in een Nul-Op-De-Meterwoning (NOM)? Dan wekken uw zonnepanelen evenveel stroom op als u verbruikt. Uw energierekening is daardoor laag. Net als een ‘gewoon’ huis met zonnepanelen is uw woning aangesloten op het net. Bij teveel opgewekte stroom krijgt u een vergoeding. 's Nachts en op bewolkte dagen gebruikt u stroom van het net.
- Ook u krijgt te maken met terugleverkosten
Omdat ook uw zonnepanelen stroom terugleveren aan het net, mag uw energieleverancier terugleverkosten vragen. Houd hier rekening mee en gebruik zoveel mogelijk stroom overdag.
- Schakel uw zonnepanelen niet zelf uit!
Schakel uw zonnepanelen niet zelf uit, dit kan gevaarlijk zijn en schade veroorzaken. Neem bij twijfels contact op met deltaWonen.
- Zonnepanelen blijven voordelig
Ook als het salderen stopt, zullen de energielasten in uw NOM-woning lager zijn dan in een vergelijkbare woning met aardgasaansluiting.
Tips: hoe haal ik zoveel mogelijk financieel voordeel uit mijn zonnepanelen?
- Gebruik stroom als de zon schijnt: Zonnepanelen wekken vooral midden op de dag stroom op. Door je apparaten dan te gebruiken bespaar je het meest. Dus zet de wasmachine of vaatwasser aan als de zon schijnt. . Dit geldt ook voor het opladen van mobiele telefoons, tablets en elektrische voertuigen. Ben je overdag niet thuis? Sommige vaatwassers en wasmachines hebben timers die je kunt instellen.
- Wissel jaarlijks van energieleverancier: Er zijn energiemaatschappijen die lagere of zelfs geen terugleverkosten rekenen. En bij aanmelden krijg je soms een welkomstbonus, waardoor je financieel beter uit bent. Kijk op één van de energievergelijkingssites voor het beste aanbod voor jouw situatie. Of je makkelijk kunt overstappen, hangt af van je huidige energiecontract.