Brandveiligheid

Let op: nieuwe regels brandveiligheid

Er zijn vanuit de overheid strengere regels voor brandveiligheid in woongebouwen. Een belangrijk onderdeel van deze regels is dat vluchtwegen altijd vrij moeten zijn. Dit betekent dat er geen fietsen, scootmobiels (en andere vervoersmiddelen), grof vuil, meubilair en overige decoraties in de openbare ruimtes geplaatst mogen worden. Zo zijn er voor hulpdiensten én bewoners geen obstakels in geval van nood.  

 

Veel gevraagd over Brandveiligheid

Waarom zijn er regels voor brandveiligheid?

Algemeen

De belangrijkste reden is uw veiligheid en die van uw buren. Daarom moeten openbare ruimtes (gangen, trappen, entree en galerij) en vluchtwegen altijd vrij zijn. Zo kunt u veilig vluchten wanneer er brand is. En kan de brandweer goed zijn werk doen. Ook wanneer u of een medebewoner met de ambulance naar het ziekenhuis moet, is het belangrijk dat er genoeg ruimte is voor de brancard.  

Wat als er nog spullen staan in de openbare ruimtes of vluchtwegen?

Algemeen

Als er spullen in de openbare ruimtes of vluchtwagen staan, dan krijgt u een waarschuwing van onze complexbeheerder. U krijgt daarna 2 weken de tijd om uw spullen zelf weg te halen. Op de website van de gemeente waar u woont, leest u meer informatie over waar u het afval naartoe kunt brengen.  
Gemeente Zwolle 
Gemeente Oldenbroek 
Gemeente Kampen 
 
Blijven er spullen in de openbare ruimtes of vluchtwegen staan? Dan verwijderen wij het. Soms kost dat verwijderen geld. De rekening sturen we naar u door. We hopen natuurlijk dat dat niet nodig is en dat u brandveiligheid net zo belangrijk vindt als wij.

Vanaf wanneer gelden de nieuwe regels van brandveiligheid?

Algemeen

Veel van de regels gelden nu ook al. Officieel moeten al onze complexen vanaf 1 juli 2024 voldoen aan de strengere regels. Als dit niet mogelijk is, dan zoeken we samen met u naar een goede oplossing. 

Voor wie gelden de regels rondom brandveiligheid

Algemeen

Voor huurders van deltaWonen die in een appartementencomplex wonen. Woont u in een appartement? Dan gelden de regels dus voor u én al uw buren in hetzelfde complex.

Wat kan ik als bewoner zelf doen?

Algemeen

Plaats geen spullen in de openbare ruimtes, zoals:  

  • Voertuigen (fietsen en scootmobielen)
  • Meubels 
  • Planten en decoraties
  • Huisvuil, grofvuil, oud papier, kratten, enzovoort

Zet voertuigen in uw eigen berging, in uw woning of in de scootmobielstalling als die in uw complex aanwezig is. Als dit niet mogelijk is, dan zoeken we samen met u naar een goede oplossing. 

Mag ik een bloempot op de galerij laten staan?

Algemeen

Nee, dit mag niet. De vluchtweg moet altijd vrij zijn.  
 

Waar zet ik mijn scootmobiel neer?

Algemeen

Zet uw scootmobiel zoveel mogelijk in uw eigen berging of in uw woning. Zo blijven de vluchtwegen vrij en het gebouw veilig.  
 
Heeft uw woongebouw een scootmobielstalling? Dan zet u uw scootmobiel natuurlijk in de stalling. 

Mag ik mijn vuilniszak op de galerij zetten, om later weg te gooien?

Algemeen

Nee, dit mag niet. Ook niet voor 5 minuten. De vluchtweg moet altijd vrij zijn.

Mag ik een deurmat bij de voordeur neerleggen?

Algemeen

Een gewone deurmat mag. De deurmat mag niet groter zijn dan 0,5 m2. Dat is ongeveer 80 x 60 centimeter.

Ik kan niet zonder hulp naar mijn eigen berging lopen. Wat nu?

Algemeen

Als uw berging te ver van uw woning is, kijk dan of u de scootmobiel in een aparte kamer of in hal/gang van uw eigen woning kunt zetten. Is dat niet mogelijk? Neem dan contact op met de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).  

Mijn buren houden de vluchtwegen niet vrij, kan deltaWonen hiervoor langskomen?

Algemeen

Probeer uw buren eerst zelf aan te spreken. Komt u er samen echt niet uit en wilt u direct een melding doen? Klik dan HIER

Ik heb een scootmobiel die ik niet kan stallen in mijn woning, berging of gemeenschappelijke scootmobielstalling, wat nu?

Algemeen

Heeft u deze vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) gekregen? Dan vragen wij u contact op te nemen met de WMO. 

 

Heeft u deze zelf gekocht? Neem contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden.  

Ik vind het de openbare ruimtes ongezellig zonder decoratie. Wat is er wel mogelijk?

Algemeen

Wij willen dat onze huurders zich thuis voelen. We begrijpen goed dat planten, meubels en decoratie voor een gezellige sfeer zorgen. Maar veiligheid gaat voor. Heeft u een goed idee om uw complex op een brandveilige manier toch iets gezelliger te maken? Dan horen wij dat graag en kijken wij samen wat er mogelijk is.

Mail uw idee naar info@deltawonen.nl. 

Hoe herken ik een vluchtweg?

Algemeen

Een vluchtweg is een veilige weg om bij brand het gebouw te verlaten. Dit kan via de galerij, trappen, hal of gang zijn.