Luisteren naar Woningwachters
Wat moet je toch lang wachten, terwijl je zo graag een (ander) huis wil. Omdat je weg wil bij je ex, het huis te klein is of de trap te steil. Of omdat je gewoon je meer thuis voelt in een andere wijk of plaats. In onze regio staan er ruim 80.000 mensen ingeschreven, waarvan er 20.000 actief op zoek zijn naar een huis. Dat is een stadion vol! Maar deze zoekers spreken we nauwelijks. Tijd om daar verandering in te brengen, vindt deltaWonen.
Na een oproep om met ons in gesprek te gaan, liep het storm met de aanmeldingen. Gisteravond was het zover: bijna 40 mensen kwamen naar ons kantoor in Zwolle om te vertellen over hun zoektocht en om met ons te praten over hún verhaal en waar zij tegen aanlopen bij het zoeken naar een ander thuis. Over wa er goed gaat en wat er beter kan, op de website, aan onze regels maar ook bij het bouwen van nieuwe huizen. De aanwezige Woningwachters zijn afkomstig uit ons werkgebied, Kampen, Oldebroek en Zwolle. Hun gemiddelde wachttijd was zo’n 6 jaar. Vooraf wisten ze al dat ze niet zouden vertrekken met een nieuw huis, maar ze vonden dit gesprek zelf genoeg de moeite waard om er een avond voor te komen.
We hebben 3 sessies georganiseerd, waaruit de mensen 2 konden kiezen om aan deel te nemen:
Gesprek over participatie
Hoe wil jij als woningzoekende betrokken worden bij ons beleid? Bij hoe de Woningzoeker werkt? Bij de manier waarop we jou helpen in je zoekproces? Bij de nieuwbouw? Kortom, hoe geven we woningzoekenden een plek aan tafel?
Het antwoord: door in gesprek te gaan en te luisteren. Door avonden als deze te organiseren en deze mensen in te zetten als klankbord bij nieuwe ideeën rondom doorstroombeleid, de website, maar vooral in het organiseren van het persoonlijke gesprek. Oftewel: door ons te verdiepen in de verhalen, daarnaar te luisteren en door in te spelen op de persoonlijke behoeftes. En ook door duidelijk uit te leggen wat kan en wat niet.
Een eerste voorzichtige conclusie: het is tijd voor een Woningwachterraad, dat ons het perspectief van de woningzoekende brengt. Een panel dat ons adviseert en tipt, een klankbord is op ons beleid rondom doorstroom en woningtoewijzing.
Museum van de Creatieve Ideeën
We verhuren woningen op verschillende manieren en we proberen bestaande woningen beter te benutten, zoals we dat noemen. We hebben meer ideeën om dit nog beter te kunnen doen. Dat beleid en die ideeën toonden we in het Museum van de Creatieve Ideeën. De vraag daarbij was of mensen bekend zijn met die andere manieren en om te toetsen wat ze vinden van onze ideeën. Maar ook om te horen wat ze nodig hebben om er gebruik van te maken. Een paar voorbeelden:
- We zetten in op doorstroom en dat blijkt te werken. Wat kunnen we volgens u doen om de verhuisketen nog meer op gang te brengen?
- We verloten woningen in de spoedmodule. Weet u dat? En wat vindt u ervan als we meer woningen gaan verloten?
- Wordt de stap om te verhuizen kleiner als wij hulp bij verhuizen regelen voor u?
- Wist u dat u voorrang krijgt als u een grote woning achterlaat en kleiner gaat wonen?
Daarnaast hebben we gevraagd of de bezoekers zelf nog ideeën hebben. Het bracht interessante gesprekken op gang en zorgde voor inzichten, zowel bij de bezoekers, als bij ons.
Klantreis
U besluit dat u een (andere woning) wilt. Hoe verloopt het proces van die beslissing tot het krijgen van de sleutel van de woning? We brachten de stappen in beeld op een grote wand en vroegen de deelnemers erbij aan te geven wat volgens hen goed ging en wat beter kan. De opbrengst was groot en liep uiteen van ‘ik snap sommige dingen op de website niet’, naar ‘ik vind de tijd dat ik de benodigde documentatie moet inleveren veel te kort’ tot ‘ik verdien steeds een paar cent te veel om een woning te krijgen. Kan daar wat aan gedaan worden?’.
De avond leverde veel gesprekken op. Mooi, soms schrijnend. Maar de afdronk vatte iemand aan het eind mooi samen: “Ik ben blij dat jullie dit doen, want nu heb ik mijn verhaal ergens kunnen vertellen. Ik voel me gehoord.”