17 organisaties ondertekenen pact tijdens congres Laaggeletterdheid

DeltaWonen en 16 samenwerkingspartners tekenden een pact aan het einde van het congres laaggeletterdheid woensdagmiddag 11 september 2019. Daarmee onderstrepen zij het belang van de aanpak van laaggeletterdheid. Ze willen investeren in bewustwording, het signaleren van laaggeletterdheid, het verbeteren van eigen communicatie met klanten/medewerkers en het verwijzen van klanten naar de Taalpunten. Hierbij krijgen ze advies en ondersteuning van Stichting Lezen & Schrijven. Met als doel: gaan voor een geletterd Nederland!

Taalheld-nominatie
Daarnaast is deltaWonen genomineerd als Taalheld in de categorie Bruggenbouwer! Deze award reikt Stichting Lezen en Schrijven uit aan personen of samenwerkingen die zich inzetten om laaggeletterdheid tegen te gaan. Martijn Sweitser, Evert Leideman (directie MT deltaWonen) en het team dat laaggeletterdheid op de kaart zet bij deltaWonen, zijn compleet verrast door Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen & Schrijven. Martijn Sweitser: “We vinden het een hele eer dat we door Anneke Jansen van Taalpunt Zwolle zijn genomineerd. Laaggeletterdheid aanpakken doe je samen, met samenwerkingspartners! Hoe meer organisaties weten over laaggeletterdheid, hoe beter we laaggeletterdheid kunnen signaleren en mensen helpen. Dat kunnen we als deltaWonen natuurlijk niet alleen, we vervullen graag de rol van bruggenbouwer. Vandaar dat we ook de kennis en ervaringen delen tijdens dit congres.”Aanzetten tot denken
Tijdens het congres hebben verschillende sprekers hun kennis gedeeld over laaggeletterdheid en de aanwezigen aan het denken het gezet. Mevrouw Geke van Velzen – directeur-bestuurder Stichting Lezen & Schrijven en mevrouw prof. dr. G.T.M. (Geert) ten Dam – Voorzitter College van Bestuur Universiteit van Amsterdam en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) vertelden over verschillende onderzoeken die zijn gedaan naar laaggeletterdheid. Ze gingen in op het belang van goed onderwijs, het helpen van laaggeletterd en de cijfers; er zijn meer dan 2 miljoen mensen laaggeletterd in Nederland. Bovenal lieten ze zien dat er verandering nodig is. “Uiteindelijk kost het onze staat meer geld om de gevolgen op te lossen, dan om de oorzaak aan te pakken,” aldus ten Dam.

In het programmaonderdeel ‘Het gesprek’ spraken Stichting Lezen & Schrijven, Deltion College, deltaWonen, de Zwolse wethouder Van Willigen en Hans Kasser (ex-laaggeletterde) over het belang van de aanpak van laaggeletterdheid. Ex-laaggeletterden gaven samen met de Taalpunten een inkijkje in hun dagelijkse leven; hoe is het nu en hoe ging het toen ze nog niet goed konden lezen en schrijven? Daarnaast vertelden bedrijven Novon Schoonmaak en Salverda Bouw hoe zij met laaggeletterdheid omgaan richting hun klanten en eigen medewerkers.

Meedoen aan het PACT
Het congres zette organisaties aan het denken. Direct na afloop meldde nieuwe organisaties zich om het pact te tekenen. Ook zij willen zich inzetten om laaggeletterdheid aan te pakken. Wie ook mee wil doen aan het PACT, kan zich melden bij deltaWonen. We brengen andere organisaties graag in verbinding met elkaar, Stichting Lezen en Schrijven en de Taalpunten. Doet uw organisatie of bedrijf ook mee? De volgende organisaties gingen u voor: