Reageren op een huurwoning in Kampen of Zwolle

Bent u op zoek naar een sociale of vrije sector huurwoning in Kampen of Zwolle? Reageer dan op nieuw woningaanbod op de website de Woningzoeker. Hier vindt u dagelijks nieuw aanbod. Om te kunnen reageren heeft u een inschrijving als woningzoekende nodig. 
 

Veel gevraagd over Reageren op een huurwoning in Kampen of Zwolle

Hoe reageer ik op beschikbare woningen in de Woningzoeker?

Als u ingeschreven staat en voldoet aan de voorwaarden, kunt u maximaal 2 reacties actief hebben op de Woningzoeker

Ziet u een woning waar u liever op reageert? Verwijder dan 1 van de eerste reacties. U kunt daarna reageren op de woning van uw voorkeur. Als een advertentie sluit, kunt u weer een nieuwe reactie plaatsen.

Wat betekent passend toewijzen voor mij?

Als u op zoek bent naar een woning, dan komt u niet in aanmerking voor elke huurwoning. Bij het toewijzen van een woning kijken we naar het totale inkomen van alle meeverhuizende personen. Kinderen niet meegerekend. Dit noemen wij verzamelinkomen. 

We kijken ook naar de grootte van uw huishouden. Dat zijn alle verhuizende personen, ook kinderen.

  • Is er sprake van co-ouderschap? Dan mag u de kinderen meetellen voor de huishoudgrootte
  • Bent u zwanger? Dan telt het kind niet mee voor de huishoudgrootte.

 Dit samen bepaalt op welke woningen u kunt reageren.

Wanneer moet ik een inkomensverklaring opvragen bij de Belastingdienst?

Als u actief woningzoekende bent adviseren wij u de inkomensverklaring alvast aan te vragen. U kunt deze kosteloos opvragen bij de Belastingdienst door:

  • Te bellen naar 0800 05 43.
  • Houd uw BSN-nummer bij de hand.
  • U ontvangt de verklaring na 5 werkdagen.

of door

  • In te loggen op Mijn Belastingdienst.
  • U heeft daarvoor uw DigiD nodig.
  • Kies voor tabblad 'Inkomstenbelasting'.

Moet ik iedere dag het woningaanbod op de Woningzoeker bekijken?

Iedere dag plaatsen wij nieuwe woningen op de website van de Woningzoeker. Deze advertenties staan er een week op. Als u 1 keer per week op een vaste dag inlogt op de website van de Woningzoeker, dan bent u altijd op de hoogte van het actuele woningaanbod en mist u niets. U kunt dan direct reageren op een woning.


Lukt dat niet of heeft u heel specifieke woonwensen? Maak een zoekprofiel aan en vink aan dat u een tipbericht wilt ontvangen. U krijgt dan een mail als een woning van uw voorkeur geadverteerd wordt.

Wat is een zoekprofiel in de Woningzoeker?

​Met een zoekprofiel geeft u aan wat voor woning u zoekt. U kunt aangeven of u een tipbericht wilt ontvangen. U krijgt dan een e-mail als er een woning die voldoet aan uw zoekprofiel in de de Woningzoeker staat.

Wat is een tipbericht in de Woningzoeker?

Dat is een e-mail die u krijgt als er een woning in de Woningzoeker komt die aan uw zoekprofiel voldoet. Dat zoekprofiel stelt u zelf in via Mijn pagina.

Wat is een blokkade in de Woningzoeker?

Uw inschrijving kan om verschillende redenen geblokkeerd worden. Bijvoorbeeld als u niet reageerde op een woningaanbieding, bij een overlastsituatie of een huurachterstand. Een blokkade is meestal tijdelijk en zichtbaar bij uw inschrijving. Kijk voor meer informatie op de Woningzoeker.

Ik reageer op een woning op de website van de Woningzoeker en ik krijg de melding 'U kunt niet op deze woning reageren'. Hoe komt dat?

Wij wijzen onze woningen passend toe. Dit betekent dat u alleen kunt reageren op woningen die passen bij uw inkomen. Staan uw inkomensgegevens en aantal meeverhuizende personen goed bij uw inschrijving? Dan reageert u op een woning die niet past bij uw situatie.

Ook als u niet aan andere voorwaarden voldoet die bij een woning horen krijgt u een melding. Bijvoorbeeld als u jonger bent dan 55 jaar en op een seniorenwoning wilt reageren.

Wat is passend toewijzen?

Sinds 1 januari 2016 zijn wij wettelijk verplicht om woningen passend toe te wijzen. Dat betekent dat wij al onze sociale huurwoningen moeten verhuren aan woningzoekenden met een inkomen dat volgens de wet 'past' bij de huurprijs.

Zo voorkomen we dat mensen met de laagste inkomens in te dure huurwoningen gaan wonen.

Mijn huidige inkomen is (veel) hoger dan wat er op de inkomensverklaring van de Belastingdienst staat. Mag ik nu reageren op een duurdere woning?

Ja, u kunt reageren op duurdere woningen. Vul bij uw inschrijving op de website uw huidige inkomen in. Wij kunnen de woning toewijzen op basis van het nieuwe, hogere inkomen. Dat inkomen moet natuurlijk wel passend zijn bij de woning waarop u reageert.

Als u een woningaanbieding krijgt, dan moet u het inkomen aantonen met loonstroken en de inkomensverklaring van de Belastingdienst.

Mijn huidige inkomen is (veel) lager dan wat op de inkomensverklaring staat. Mag ik nu reageren op een goedkopere woning?

Ja, u kunt reageren op goedkopere woningen. Zorg dat uw huidige inkomen juist ingevuld is bij uw inschrijving op de website.

Wij kunnen de woning toewijzen op basis van het nieuwe, verlaagde inkomen. Wij vragen u wel aan te tonen, bijvoorbeeld met een loonstrook, dat uw inkomen lager is. Het inkomen moet dan natuurlijk passend zijn bij de woning waarop u reageert.

Ik heb veel spaargeld of eigen vermogen. Mag ik reageren op een duurdere huurwoning?

Uw eigen vermogen of spaargeld is al meegeteld in uw verzamelinkomen van de Belastingdienst. Dat inkomen is bepalend op welke woningen u kunt reageren.

Ik huur een woning van jullie. Wat zijn de gevolgen van passend toewijzen voor mij?

Voor u verandert er niets. Passend toewijzen geldt alleen voor nieuwe verhuringen. Gaat u op zoek naar een andere woning? Dan krijgt u te maken met passend toewijzen.

Mijn woning wordt gesloopt. Geldt de voorrang ook voor een woning in een andere plaats?

Nee, uw voorrang geldt alleen in uw eigen woonplaats. U kunt natuurlijk wel met uw eigen inschrijving reageren op woningen buiten uw woonplaats. Dan geldt uw voorrangsregeling niet.

In welke module van de Woningzoeker kan ik reageren?

Als uw verzamelinkomen lager is dan € 38.035,00 kunt u reageren op woningen in de wens-spoedmodule. Verdient u meer? Dan kunt u reageren in de vrije sectormodule.

In de direct te huur module staat bij de woningadvertentie vermeld welke inkomensvoorwaarden gelden.

Wat zijn vrije sector woningen in Kampen/Zwolle?

Vrij sector woningen zijn er voor huishoudens met een inkomen vanaf € 38.035,00 en met een huurprijs vanaf € 720,42. Voor deze woningen kunt u geen huurtoeslag aanvragen. Reageren kan via de Woningzoeker. Heeft u een inkomen tussen € 38.035,00 en € 42.436,00? Dan staan er mogelijk in de Vrije sectormodule van de Woningzoeker ook woningen met een huurprijs lager dan € 720,42.

Ik ben student, kan ik ook reageren op woningen in de Woningzoeker?

Ja dat kan. SWZ en Openbaar Belang bieden appartementen aan waarvoor ook studenten in aanmerking komen. Wij bieden geen woningen aan voor studenten.

28 Jaar of ouder? Dan wordt u niet meer als student gezien.

Ik zie een woning in Kampen/Zwolle leeg staan. Kan ik daar wonen?

Nee, alle woningen verhuren wij via de Woningzoeker. Soms staat een woning wat langer leeg, dat heeft meestal te maken met onderhoud. Het kan ook zijn dat de woning door ons verkocht wordt.

Ik zoek een woning in Kampen/Zwolle, waar kan ik zien wat het energielabel is?

Op de Woningzoeker staat bij de advertentie van de woning het energielabel.

Meer vragen (15)

Vertalen / Translate