Rookmelder

Een rookmelder waarschuwt u bij brand. Heeft u een rookmelder in huis? Houd deze dan goed schoon. Weet u dat u zelf kunt testen of uw rookmelder het nog goed doet? Als uw rookmelder piept, is het tijd om de batterij te vervangen.

Veel gevraagd over Rookmelder

Wat kan ik doen als mijn rookmelder piept?

Algemeen

Geeft de rookmelder om de zoveel seconden een korte pieptoon? Dan is de batterij bijna leeg. Bent u lid van het Servicefonds kleine herstellingen? Dan kunt u via de website een reparatieverzoek indienen om de batterij te vervangen. Bent u geen lid? Dan moet u zelf de batterij vervangen. In de film rookmelderbatterij vervangen ziet u hoe u dat kunt doen.

Is de batterij vervangen en blijft de rookmelder piepen? Dan kunnen stof en vuil de oorzaak zijn. Maak de rookmelder schoon met de stofzuiger of een droge doek. Helpt dit niet? Doe dan een reparatieverzoek.

Direct een reparatieverzoek doen? Klik HIER. Of bel ons op 038 851 02 00.

Hoe test ik of mijn rookmelder het nog goed doet?

Algemeen

​Het is verstandig om zo nu en dan te testen of uw rookmelder het nog goed doet. U kunt op de testknop drukken van de rookmelder. De testknop is een klein rond knopje op de zijkant of het deksel van de rookmelder.

Gaat het alarm af? Dan doet uw rookmelder het goed.

Ik heb meerdere rookmelders in mijn woning. Ze piepen allemaal. Waar moet ik de oorzaak zoeken?

Algemeen

Op de rookmelder die is afgegaan brandt een rood lampje.

Ik heb geen rookmelders in mijn woning. Mag ik deze zelf plaatsen?

Algemeen

Wanneer u graag rookmelders wilt plaatsen, dan mag dit. U kunt rookmelders kopen bij de bouwmarkt en deze zelf plaatsen.

Vanaf 1 juli 2022 worden rookmelders verplicht in woningen. Wij gaan in alle woningen rookmelders plaatsen. Wanneer uw woning aan de beurt is kunnen we op dit moment nog niet zeggen. U krijgt daar vanzelf bericht over.

Hoe maak ik mijn rookmelder schoon?

Algemeen

Rookmelders zijn gevoelig voor stof. Hierdoor kan een rookmelder een ongewenst alarm geven. Maak daarom uw rookmelder(s) minstens 2 keer per jaar goed schoon. Dit doet u door de rookmelder af te stoffen of het stof met een stofzuiger weg te zuigen.