Voor het eerst op jezelf

OP BEZOEK BIJ HUURDER ROBIN KONING

Groei leidt tot geluk, daar zijn we bij deltaWonen van overtuigd. Wij geloven dat mensen kunnen groeien als zij hun basis op orde hebben; als zij een veilige woonplek hebben van waaruit zij hun leven kunnen opbouwen. Groeien doe je ook als je voor het eerst op jezelf woont. Daar weet Robin Koning alles van.

Midden in de prachtige binnenstad van Kampen woont Robin [24 jaar]. De voormalige koffiebranderij is een prachtig oud pand, waarin 6 appartementen zijn gerealiseerd. Robin woont er sinds kort op de bovenste verdieping, het is zijn eerste woning. Een jaar nadat hij zijn zoektocht naar een eigen huis startte, kwam hij dit appartement tegen op de Woningzoeker.  “Gelukkig was ik al vanaf mijn 18de ingeschreven bij de Woningzoeker”, vertelt Robin. “Daardoor kwam ik voor dit appartement in de top 5 van woningzoekers en maakte ik dus serieus kans op deze geweldige plek.”

De eerste stap
Als starter is het verstandig om eerst goed na te denken over waar je zou willen wonen. Ook is het handig om alvast een lijstje te maken met je woonwensen. “Ik wilde graag in de binnenstad van Kampen wonen”, vertelt Robin. “In het begin was ik aan het twijfelen of ik wilde kopen of huren. Ik heb bij verschillende koopwoningen gekeken. Maar niets sloot precies aan bij wat ik wilde én bij mijn budget. Een appartement met een aparte slaapkamer, dat was mijn wens. Dit appartement was helemaal naar mijn zin. Gelukkig is het één keer gelukt!”  

Op eigen benen
Op jezelf gaan wonen is best spannend. Je moet veel regelen en je hebt ook ineens een stuk meer verantwoordelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van huurtoeslag. “Vooraf verdiepte ik me in het aanvragen van huurtoeslag. Al snel bleek dat ik net teveel verdien om huurtoeslag te ontvangen”, aldus Robin. “Natuurlijk moesten er ook veel andere dingen geregeld worden, zoals contracten voor energie, tv en internet. Gelukkig spreekt veel voor zich! Daarnaast hebben mijn ouders mij goed voorbereid. Ook vrienden die al op zichzelf wonen zijn super behulpzaam geweest!”

Uitzet
“Voordat ik op mezelf ging wonen, heb ik nog een jaartje bij mijn ouders gewoond terwijl ik fulltime werkte als sportinstructeur. Hierdoor kon ik lekker sparen”, vertelt Robin. Daarnaast hebben zijn ouders door de jaren heen kleine dingen voor hem verzameld zoals servies en pannen. “Daardoor had ik budget om wat belangrijke spullen gloednieuw aan te schaffen zoals tafels, stoelen en een bank. Ik vind het belangrijk dat het interieur bij elkaar past. Ik heb nog niet alles wat ik wil, maar het begint ergens op te lijken.”  Dat is ook gelijk de tip van Robin: “Heb geduld als het gaat om het inrichten van je appartement. Ik had verwacht dat een week na de verhuizing alles compleet en sfeervol zou zijn. Alle spullen kwamen één voor één binnen en dat duurde wat langer dan verwacht. Maar beetje bij beetje wordt het steeds gezelliger.”

Ben jij ook een startende huurder? Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.