5 jaar laaggeletterdheid

8901-DeltaWonen-1572.jpg

Al 5 jaar is laaggeletterdheid een belangrijk thema binnen deltaWonen.
In Nederland heeft ongeveer 1 op de 6 mensen moeite met lezen en schrijven. Evert Leideman, directeur-bestuurder van deltaWonen: “Het onderwerp is groter dan we in eerste instantie dachten. Ons doel is om bewustwording te creëren bij iedereen waar we mee samenwerken. 5 jaar geleden konden we niet bedenken wat we nu al hebben bereikt. We hebben laaggeletterdheid binnen ons netwerk echt op de kaart gezet.”

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen vanaf 16 jaar grote moeite met lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Dat heeft grote impact op iemands persoonlijke leven. Veel mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven vinden minder snel een baan, leven vaak minder gezond en hebben minder grip op hun geldzaken.

“Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen, we gaan voor inclusie. Taal is hierin cruciaal. De aandacht voor laaggeletterdheid sluit aan bij onze strategie Groei en Geluk. We zetten ons in voor gelukkige huurders én gelukkige medewerkers.”, aldus Evert Leideman.

Aandacht voor laaggeletterdheid
In de afgelopen 5 jaar heeft deltaWonen al heel wat acties ondernomen om bewustwording rondom laaggeletterdheid te creëren. Een aantal hoogtepunten:

  • Congres Laaggeletterdheid in 2019 georganiseerd in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven en mede mogelijk gemaakt door onze stakeholders
  • Na het congres hebben we een PACT gesloten met 17 van onze partners. Inmiddels is het PACT verder uitgebreid tot bijna 25 samenwerkingspartners. En we kunnen nog altijd groeien!
  • Trainingen gegeven voor al onze medewerkers
  • We hebben onze eigen communicatie naar huurders aangepast. En verwachten dit ook van de partijen waar we mee samenwerken. - Een eigen (voor)leesboek uitgegeven
  • Sinds 2020 hebben we een actieve samenwerking met de SER en de SER Overijssel. Zij verbinden ons weer aan andere partijen in de regio. Regelmatig vertellen we bij bijeenkomsten hoe wij laaggeletterdheid hebben aangepakt.

Film aanpak laaggeletterdheid
In de afgelopen 5 jaar hebben we al veel gerealiseerd op het gebied van laaggeletterdheid. Dit hebben we samengevat in onderstaande film.Martijn Sweitser, adjunct-directeur Wonen: “We willen niet uniek zijn in onze aanpak. We willen dat iedereen dit van ons overneemt."  En nog mooier, ga in jouw organisatie ook aan de slag met het terugdringen van laaggeletterdheid!

Terug naar overzicht