Incasso
Je accepteert een erfenis met veelal schulden én je weet niet hoe je goed met geld om moet gaan. En voordat je het weet, word je bijna je huis uitgezet. Het overkwam Esther en haar man Erik. We spreken huurder Esther over deze lastige tijd. Ondanks deze zeer moeilijke periode, heeft het Esther en Erik ook heel veel gebracht.
Als we Esther online ontmoeten valt als eerste op dat daar een ontspannen en vrolijke vrouw zit.
“Het gaat eigenlijk hartstikke goed, qua financiën hebben we alles goed op orde. We ontvangen nooit meer een brief dat er een rekening niet is betaald. Dat geeft zoveel rust. Daardoor kunnen we ook weer genieten!” vertelt Esther. Maar dat was vier jaar geleden wel anders.
Als een dierbaar persoon van Esther komt te overlijden, accepteren zij en haar man Erik een erfenis die voornamelijk uit schulden bestaat. “Ik kon het niet opbrengen om de erfenis niet aan te nemen. Omdat we beiden werken, dacht ik eigenlijk dat we het wel aan zouden kunnen. Achteraf denk ik dat als we goed met geld hadden kunnen omgaan, wij het ook wel gered hadden” vertelt Esther. “We hebben het gewoon niet goed aangepakt. Achteraf gezien denk ik dat we toen brandjes zijn gaan blussen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Je maakt afspraken met schuldeisers, die afspraken kan je niet nakomen en het wordt van kwaad tot erger”. Creatief met post
En erger werd het. Esther en Erik konden de afspraken met de schuldeisers niet meer nakomen. “We wisten helemaal niet wat er op ons afkwam.. Er worden afspraken gemaakt op basis van je inkomen, deurwaarders kijken niet naar de rest van de schulden,” vertelt Esther. “Als we dit hadden geweten, dan hadden we het kunnen aangeven toen we er middenin zaten. Maar dat hebben we niet gedaan. Dus op een gegeven moment kom je nog verder in de problemen. En dan zie je ook niet meer hoe je eruit moet komen. Dan ga je domme dingen doen, maar dat besef je je op dat moment helemaal niet. Ik verzweeg bijvoorbeeld dingen voor Erik en ging creatief om met onze post. Alleen maar om stress binnen onze relatie en het gezin te voorkomen. “
Huisbezoek
“Heel lang denk je dat je er zelf wel uitkomt. Je loopt eigenlijk weg voor de waarheid. Omdat er enorm veel schaamte omheen hangt en hulp vragen is een enorme stap,” vertelt Esther. “En dan staan daar Froukje (red. medewerker incasso deltaWonen) en Renate van het sociaalwijkteam voor je deur. En ze blijven maar komen, maar dat is uiteindelijk wel onze redding geweest.” “We werken bij deltaWonen al intensief samen met de sociaal wijkteams. In dit soort situaties gaan we ook echt samen het gesprek aan. Ik kijk dan meer vanuit de zakelijke kant en de medewerker van het sociaal wijkteam meer naar het persoonlijke aspect,” vertelt Froukje. “Wat heeft een gezin nou nodig om hieruit te komen, welke instanties moeten we hierbij betrekken? Dat zijn vragen waar het sociaal wijkteam zich over buigt.”
Weekgeld
Esther en Erik zijn door hulp van het sociaal wijkteam in contact gekomen met Stichting de Kern. “Met hulp van een medewerker van de Kern, kregen we weer overzicht. Want op een gegeven moment weet je gewoon niet meer waar je allemaal schulden hebt.” Toen Esther en Erik dat allemaal op een rijtje hadden, hebben zij zelf besloten om hun financiën even helemaal uit handen te geven. Dat betekende dat ze 5 maanden lang rond moesten komen van een klein weekbudget. ”We moesten echt even op adem komen,” vertelt Esther. Ook daarvoor moesten Esther en Erik weer over een drempel heen. “Je schaamt je eigenlijk enorm. Want je denkt; we hebben beide een prima inkomen en dan krijg je opeens weekgeld, waar je van rond moet komen. Achteraf gezien is het heel goed geweest, we hebben zo ontzettend veel geleerd. En niet alleen wij, ook onze kinderen.”
Toekomst
Na een kleine twee jaar waren Esther en Erik helemaal schuldenvrij. “Toen we eenmaal schuldenvrij waren hebben we wel een klein feestje gevierd.” Vertelt Esther. “We waren zo trots. We hebben alles zelf afbetaald, niets is kwijtgescholden.” Esther en Erik hebben de droom om ooit zelf hun eigen huis te kunnen kopen. “Maar we willen eerst zorgen dat er genoeg geld op onze spaarrekening staat.”