De wondere wereld van afval

Bij deltaWonen kiezen we voor duurzaamheid. Dat zit hem niet alleen in onze voorkeur voor duurzaam bouwen, maar ook in duurzaam ondernemen. Zo bekijken we altijd hoe het beter en groener kan, bijvoorbeeld op het gebied van afval scheiden. Sommige van onze huurders denken net zo duurzaam als wij. Zoals Martijn Bakker. Martijn is kunstenaar en maakt kunst van afval, dat doet hij in zijn Wonderdelen Atelier.

Midden in de prachtige wijk Westenholte woont Martijn samen met zijn gezin. Als je bij Martijn en zijn gezin de tuin in stapt, waan je je in een andere wereld. Overal zie je oude materialen, sommige helemaal uit elkaar gehaald andere nog in originele staat. “De kapotte apparaten haal ik bij kringloopwinkels en particulieren. Ik gebruik nauwelijks nieuwe materialen, op wat schroeven en bouten na dan”, vertelt Martijn. En precies dát maakt zijn Atelier Wonderdelen zo bijzonder!

Wonderdelen atelier
Met zijn atelier Wonderdelen organiseert Martijn workshops voor kinderen. “De naam Wonderdelen is natuurlijk ontstaan uit de woorden wonderen en onderdelen. Verwondering is dan ook één van de andere speerpunten van mijn atelier. Door verwondering kijk je anders naar de wereld - en dus ook naar materialen- om je heen”, vertelt Martijn. “Door apparaten uit elkaar te halen ontdekken kinderen welke techniek erachter steekt. Ook leren ze waardering op te brengen voor de apparaten. Iets zomaar weggooien als het niet meer werkt, dat is dan ineens minder snel een optie.” Martijn hoopt met zijn workshops dat de stap om iets zelf te repareren kleiner wordt.

Kunstzinnig én duurzaamheid
“Ik kies heel bewust voor oude materialen, waar wat aan te ontdekken valt”, vertelt Martijn.
In het creatieve hergebruik zit een kunstzinnig aspect én een duurzaamheidsgedachte: wat zou je nog meer met dit apparaat kunnen maken? Op welke manier krijg je dat voor elkaar en hoe los je problemen op? “Daarmee hoop ik dat ook kinderen op een andere manier naar afval gaan kijken en vaker kiezen om iets opnieuw te gebruiken, te recyclen”.

Kunstenaar
Magische wezens met prothesis. Of wat dacht je van, iets heel bruikbaars, een mondkapje van gerecycled materiaal? Martijn maakt het. Want naast zijn werk als workshop docent is hij ook kunstenaar.  Zijn werk is op verschillende plekken in én buiten Zwolle te zien.

Ook benieuwd naar het werk van Martijn of wil je weten waar hij exposeert? Kijk dan op https://wonderdelen.weebly.com