Jaarlijkse huuraanpassing

Ieder jaar passen wij op 1 juli de huurprijzen aan volgens de regels van de overheid. U ontvangt altijd voor 1 mei een brief over de jaarlijkse huuraanpassing.

Veel gevraagd over Jaarlijkse huuraanpassing

Waarom een huuraanpassing in deze onzekere tijd?

Algemeen

Ook voor ons stijgen de kosten. De huur die  wij ontvangen zijn onze belangrijkste bron van inkomsten. Daarmee zorgen wij voor het onderhoud van onze ruim 15.000 woningen die wij verhuren. Ook zorgen wij voor buurten die schoon, heel en veilig zijn.

Daarnaast vraagt de overheid ons om woningen te isoleren en aardgasvrij te maken. En ook om wijken te vernieuwen met woningen voor verschillende soorten huishoudens.  

In het overzicht "Waar gaat uw huur naartoe?" ziet u wat er allemaal betaald wordt van uw huur. Wilt u meer weten? Bel dan met ons.

De huurprijs van het huis van de buren is anders dan die van mijn woning. Hoe kan dat?

Algemeen

Dat kan te maken hebben met verschillende dingen.

  • De buren wonen al heel lang in de woning. Als zij gaan verhuizen wordt voor die woning een nieuwe huurprijs bepaald.
  • Uw woning heeft aanpassingen, bijvoorbeeld een vaste trap naar zolder of dubbel glas, die de buren niet hebben.
  • De huurprijs van de woning van uw buren is verlaagd of verhoogd om de woning beschikbaar te maken voor lagere inkomensgroepen.

Iedere huurovereenkomst die wij afsluiten, is een individuele afspraak tussen huurder en verhuurder. De huurprijs is daarin vastgelegd. Het heeft geen zin om te vergelijken met andere huurders. De regels en wetten wijzigen vaak.

Ik heb bericht gehad over eenmalige huurverlaging. Betekent dit dat ik 1 maand huurverlaging krijg?

Algemeen

Nee, dit betekent dat uw netto huur verlaagd wordt naar € 575,03. De servicekosten komen hier nog bij.

De huurprijs kan wel veranderen door bijvoorbeeld woningverbetering. In 2024 wordt per 1 juli weer een jaarlijksehuurverhoging doorgevoerd.

Ik heb bericht over huurverlaging gekregen. Maar mijn inkomen is nu hoger. Gaat de huurverlaging dan wel door?

Algemeen

Ja, uw huurverlaging gaat wel door. Daarvoor wordt gekeken naar het inkomen over 2021.

Wanneer voeren jullie de jaarlijkse huuraanpassing door?

Algemeen

Ieder jaar passen wij op 1 juli de huurprijzen aan volgens de regels van de overheid. U ontvangt altijd voor 1 mei een brief oer de jaarlijkse huuraanpassing. 

Ik heb een brief gehad van de Belastingdienst waarin staat dat jullie mijn inkomensgegevens hebben opgevraagd. Klopt dat?

Algemeen

Dat klopt. Dit is wettelijk geregeld. Hiermee kunnen wij de de huuraanpassing bepalen. Belangrijk om te weten: wij krijgen géén bedragen te zien. Alleen in welke inkomensgroep u valt. Nadat de huuraanpassing is verwerkt en alle huurders een brief hebben gehad, worden deze gegevens vernietigd.

Ik heb nog geen brief of e-mail over de huuraanpassing ontvangen van jullie. Wanneer krijg ik die?

Algemeen

De e-mails over de huuraanpassing 2023 worden tussen half april en eind april verstuurd. Krijgt u vaker post per e-mail van ons? Dan krijgt u de huuraanpassing ook op die manier. Is dat niet zo? Dan ontvangt u een brief per post. Heeft u op 30 april nog geen bericht ontvangen? Neem dan contact met ons op.